Infraroodstralers zijn ideaal wanneer je op je terras wil zitten als het buiten nog fris is. Ze komen goed van pas in de lente of in de herfst. De buitentemperatuur kan in deze seizoenen 's avonds sterk dalen, maar met een infraroodstraler is het toch warm genoeg om op je terras of in je veranda te zitten.
Welke soorten infraroodstralers zijn er juist? Weke moet je kiezen? En hoeveel kost zo'n infraroodstraler?
Infraroodstralers werken uiteraard op basis van infraroodverwarming. Maar hoe werkt infraroodverwarming precies?
Kenmerkend aan infraroodverwarming is dat niet de lucht, maar wel voorwerpen en lichamen worden opgewarmd. Hierin verschilt infraroodverwarming dus met traditionele verwarming via radiatoren. Traditionele verwarming zou buiten weinig verschil maken, omdat de opgewarmde lucht meteen zou opgaan in de omgevingslucht. Infraroodverwarming maakt wel een verschil, omdat de warmte instraalt op je lichaam. Vergelijk het met de warmte die je voelt van de zon.
Net omdat er bij infraroodverwarming zo weinig warmte verloren gaat, is het een heel energiezuinige manier van verwarmen. Personen en objecten nemen de warmte op, en geven die op hun beurt terug af. Hierdoor zal zo'n 95 tot 100% van de verbruikte energie kunnen omgezet worden in warmte.
Er zijn verschillende soorten infraroodverwarming te onderscheiden op basis van de golflengte van de infraroodstralen. Het type infraroodstralen zal namelijk bepalen hoe je de infraroodverwarming juist aanvoelt. De eigenschappen van elk type infraroodstralen zullen ook bepalen voor welke toepassing ze juist geschikt zijn.
We maken een onderscheid tussen korte golf infraroodstralen, midden golf infraroodstralen en lange golf infraroodstralen.
Korte golf infraroodstralen geven de meest intense warmte. Ze zijn te herkennen aan hun felle en heldere licht. Je ziet korte golf infraroodstralen bijvoorbeeld terugkomen bij terrasverwarmers.
Omdat ze zo'n intense warmte uitstralen, zijn ze niet echt geschikt als woningverwarming. Je zou het al snel te warm krijgen, wat geen aangenaam gevoel geeft. Met korte golf infraroodstralen moet je steeds opletten dat je er niet te lang aan blootgesteld wordt. Ook moeten de infraroodstralers steeds op voldoende afstand staan.
Middellange infraroodstralen zijn niet zo intens warm als korte golf infraroodstralen, maar zijn wel nog steeds intenser dan lange golf infraroodstralen. Ze zijn nog steeds te intens voor klassieke woningverwarming, maar kunnen wel worden ingezet voor het verwarmen van openbare ruimtes, zoals supermarkten of kantoorruimtes.
In sommige gevallen worden medium golf infraroodstralen wel gebruikt in woningen, maar dan wel voor therapeutische doeleinden. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in infraroodsauna's.
.Lange golf infraroodstralen zijn de minst intense infraroodstralen. Ze worden vaak gebruikt voor het verwarmen van woningen. Infraroodpanelen, die vaak worden gemonteerd in een badkamer, werken bijvoorbeeld op basis van lange golf infraroodstralen.
Langgolvige infraroodstralen zenden geen zichtbaar licht uit, en voelen ook veel aangenamer aan voor het menselijk lichaam. Ze verdelen de warmte optimaal op je huid en op de objecten in de kamer. Net omwille van die eigenschappen zijn ze heel geschikt als woningverwarming, zowel als hoofdverwarming en als bijverwarming.
Op basis van het type infraroodstralen kunnen ook verschillende soorten infraroodstralers onderscheiden worden. Infraroodstralers die werken op basis van korte golf infraroodstralen zullen voor andere toepassingen gebruikt worden dan infraroodstralers op basis van lange golf infraroodstralen.
Omdat korte golf infraroodstralers vooral intense warmtestralen uitstralen, zullen ze vooral geschikt zijn voor buitentoepassingen. Korte golf infraroodstralen worden namelijk nauwelijks beïnvloed door wind en luchtbewegingen. Zelfs bij een relatief sterke wind zal je nog steeds de warmte van kort golf stralers kunnen ervaren.
Voorbeelden van korte golf infraroodstralers zijn de terrasverwarmer en de verandaheater. Korte golf infraroodstralers zijn vooral te herkennen aan de felle rode of oranje gloed die ze uitstralen.
Je kan bij korte golf stralers ook kiezen voor verschillende soorten lampen.
Halogeen lampen
Halogeenlampen zijn een type infraroodlampen die gerichte warmtestralen sturen naar personen en objecten in de onmiddellijke omgeving. Ze zijn ook heel goed geschikt voor buitentoepassingen, aangezien ze zelfs gebruikt kunnen worden bij sterke wind.
Kwarts lampen
Kwarts infraroodlampen zijn iets goedkoper dan halogeenlampen of golden tube lampen. Ze kunnen daarentegen wel iets minder goed om met wind en luchtbewegingen. Ze zijn daarom vooral geschikt op plaatsen waar je een beetje beschut zit tegen de wind. Ook in veranda's worden ze vaak gebruikt.
Golden tube lampen
Golden tube lampen danken hun naam aan het feit dat ze tijdens hun werking goudgeel opgloeien. Ze zijn vrij duur, maar toch worden ze vaak gekozen omdat ze op een heel efficiënte manier verwarmen. Net als de halogeenlampen kunnen ze ook gebruikt worden bij relatief sterke wind.
Lange golf infraroodstralers worden ook wel donkere infraroodstralers of carbonstralers genoemd. Dit type infraroodstralers zenden minder intense warmtestralen uit, en zijn daarom ook windgevoeliger. Lange golf infraroodstralers worden daarom enkel gebruikt op plaatsen die goed beschut zijn tegen de wind, zoals gesloten terrassen of veranda's, of gewoon binnenshuis.
Voorbeelden van lange golf infraroodstralers zijn de klassieke infraroodpanelen, maar ook de heatstrips. Deze geven geen licht en worden vaak net onder het dak van het terras of de veranda gemonteerd.
De prijs voor een infraroodstraler hangt vooral af van het type infraroodstraler en het type lamp dat je kiest. Ook het vermogen dat je nodig hebt, zal de prijs van je infraroodstraler bepalen.
Voor een goede infraroodstraler met een vermogen van zo'n 2.000 Watt zal de prijs rond de 300 à 400 euro schommelen. Kies je voor een goedkoper alternatief op basis van kwartslampen, dan kan je die al kopen voor een prijs vanaf 100 euro. Let er wel op dat deze minder bestand is tegen felle windstoten, en vooral gericht is op kleinere ruimtes.
Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van infraroodverwarming? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar gespecialiseerde plaatsers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.