Infraroodverwarming is een moderne manier van verwarmen, die niet alleen zuinig en compact is, maar ook gezond. Je kan kiezen voor infraroodverwarming in tal van toepassingen. Denk maar aan sauna’s, vloerverwarming, maar ook gewoon als woningverwarming.
In dit artikel gaan we dieper in op de prijs van infraroodverwarming. Hoeveel kost infraroodverwarming eigenlijk? Wel, dit is vooral afhankelijk van het type infraroodverwarming dat je wil plaatsen. We overlopen dus alle soorten infraroodverwarming, en geven een indicatie van hun prijs.
Infraroodpanelen zijn een eerste type infraroodverwarming, en vooral bedoeld voor het verwarmen van woningen of kantoren. Ze zien eruit als vlakke panelen, en werken volledig elektrisch. Je kan ze eenvoudig ergens aanbrengen aan de muur of het plafond, en vervolgens aansluiten op het stopcontact.
Hoewel ze werken op basis van elektriciteit, verschillen ze licht van gewone elektrische verwarming. Zo zijn infraroodpanelen veel efficiënter in verbruik dan elektrische verwarming, en genereren ze ook een aangenamer warmtegevoel.
De reden hiervoor is dat ze niet zozeer de lucht verwarmen, maar wel objecten en personen. Dit betekent niet alleen dat je zelf als persoon een aangenamer warmtegevoel ervaart. Het betekent ook dat de lucht veel minder snel zal uitdrogen, zoals dat wel eens kan gebeuren bij andere verwarmingstechnieken.
Je kan een bepaalde ruimte verwarmen met infraroodpanelen door de panelen aan de muur of het plafond te bevestigen. Ze werken vrij efficiënt in die zin dat ze, eens opgewarmd, niet meer op hun volle vermogen moeten werken om voldoende warmte te genereren. Ook bij een lager vermogen stralen ze bovendien nog voldoende warmte uit om een aangenaam gevoel te creëren.
Je kan infraroodpanelen trouwens ook koppelen aan een draadloze thermostaat, waardoor ze zelf kunnen bepalen wanneer ze warmte moeten afgeven.
Uitvoeringen
Wat uitvoeringen betreft heb je verschillende keuzes. Zo zijn infraroodpanelen beschikbaar in metaal, in glas of in keramiek. Ook zijn er infraroodpanelen in de vorm van een spiegel. Zo’n infrarood spiegel is bijvoorbeeld handig voor in de badkamer.
Je kan ook kiezen voor design infraroodpanelen. Deze zijn makkelijk op een subtiele manier te integreren in het interieur.
Er zijn een aantal factoren die de prijs van infraroodpanelen bepalen. Zo zijn het vooral het soort infraroodpaneel, de grootte en de afwerking die de prijs bepalen.
Daarnaast moet je ook kunnen inschatten hoeveel panelen je juist nodig hebt. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de ruimte, maar ook van het eventuele warmteverlies in de ruimte (bijvoorbeeld als gevolg van ramen).
Voor een infraroodpaneel van 1.000 Watt, waarmee je een ruimte van ongeveer 20 à 25m² kan verwarmen, moet je rekenen op een prijs van zo’n 500 à 600 euro. Kies je voor een luxueuzere uitvoering, dan kan de prijs al snel oplopen richting 1.000 euro en meer per paneel.
Hou er bovendien rekening mee dat ook het installeren van de infraroodpanelen de nodige kosten met zich meebrengt.
Lees meer over de eigenschappen en de voordelen van infraroodpanelen.
Een tweede vorm van infraroodverwarming zijn de infraroodstralers. Deze kan je vinden in verschillende soorten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een plafond heater, die aan het plafond wordt bevestigd, of een staande straler of infraroodkachel.
Infraroodstralers verwarmen op dezelfde manier als infraroodpanelen. Dat wil zeggen dat ze objecten en personen gaan verwarmen, en dus niet de lucht.
Infraroodstralers hebben verschillende voordelen. Zo warmen de lampen heel snel op, en kan je ze ook makkelijk installeren. Net zoals andere soorten infraroodverwarming zijn infraroodstralers heel milieuvriendelijk, aangezien ze geen schadelijke stoffen uitstoten.
Korte golf stralers vs lange golf stralers
Indien je op zoek bent naar infraroodstralers, dan kan je kiezen uit twee soorten lampen: de korte golf stralers en de lange golf stralers.
Korte golf stralers of heldere stralers geven een zichtbaar goud-geel licht. Het bekendste voorbeeld van zo’n straler is ongetwijfeld de infrarood terrasverwarmer. Deze zie je vaak in de winter op de terrassen van brasseries of cafés staan.
Korte golf stralers worden vaak buiten gebruikt, omdat ze hier heel goed tot hun recht komen. De warmte die wordt afgegeven door dit type infraroodstralers is heel gericht en intensief. Hierdoor kunnen ze ook verwarmen wanneer er veel wind waait.
Binnen de groep van de korte golf stralers kan je nog kiezen uit verschillende soorten infraroodlampen:
Naast de korte golf stralers kan je ook nog kiezen voor de lange golf stralers. Dit type stralers staan ook wel bekend als de donkere stralers of carbonstralers.
In tegenstelling tot de korte golf stralers wordt dit type stralers eerder binnen gebruikt. Een voorbeeld hiervan zijn de infrarood verandastralers.
De prijs van infraroodstralers zal voornamelijk afhangen van het type lamp waarvoor je kiest. En die keuze zal in de eerste plaats afhangen van waar je de infraroodstraler wil plaatsen: binnen of buiten.
De prijs voor een infraroodstraler zal schommelen tussen de 100 en de 400 euro.
Lees meer over de eigenschappen en de voordelen van infraroodstralers.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor infrarood vloerverwarming. In vergelijking met andere soorten vloerverwarming heeft infrarood vloerverwarming heel wat interessante voordelen.
Infrarood vloerverwarming is een droog systeem op basis van infraroodstralen. Bij dit type vloerverwarming worden infrarood matten onder de vloer aangebracht. Deze verdelen de warmte heel snel en gelijkmatig over de kamer.
Infraroodmatten geven warmte veel sneller af, waardoor vloerverwarming op basis van infraroodstralen veel efficiënter werkt dan andere soorten vloerverwarming.
Infraroodstralen dringen ook dieper door in het lichaam, waardoor veel mensen dit type warmte als aangenamer ervaren.
Tot slot is dit type vloerverwarming ook makkelijk te installeren, zeker in vergelijking met een klassiek systeem van vloerverwarming, waarbij leidingen onder de vloer worden geplaatst. Infrarood vloerverwarming hoeft enkel maar te worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
De prijs voor infrarood vloerverwarming komt min of meer overeen met de prijs van elektrische vloerverwarming. Beide systemen hebben immers een gelijkaardige opbouw, waarbij matten onder de vloer worden geplaatst.
De grootste prijsbepaler zal voornamelijk de oppervlakte van de vloer zijn. Reken op een prijs van zo’n 50 à 75 euro per vierkante meter.
Elektrische vloerverwarming, waaronder ook infrarood vloerverwarming, is een type vloerverwarming met een makkelijke installatie en een snelle opwarmtijd. Hoe werkt het precies? En wat is de kostprijs van elektrische vloerverwarming?
Is infraroodverwarming iets dat je makkelijk zelf kan plaatsen? Of laat je dit beter over aan een specialist?
Plaatsing door een installateur
Er zijn verschillende redenen om voor een ervaren specialist te kiezen. In dit geval weet je immers zeker dat je kiest voor een kwalitatieve installatie die heel duurzaam is. Bovendien mag je het advies van een ervaren installateur niet onderschatten. Hij kan op basis van zijn expertise perfect berekenen welk vermogen je juist nodig hebt. Ook kan hij je adviseren over het type infraroodverwarming dat je best plaatst, en op welke plaats je de verwarming aanbrengt. Al deze elementen zorgen ervoor dat je rendement optimaal zal zijn.
Het laten plaatsen van infraroodverwarming kost je ongeveer 350 euro per element.
Doe-het-zelf plaatsing
Maar je kan er ook voor kiezen om de infraroodverwarming zelf te plaatsen. Het voornaamste argument is uiteraard dat het goedkoper is. Je betaalt in dit geval ongeveer 75 euro per element.
Indien je slechts 1 element wil installeren als bijverwarming, of een element dat je slechts sporadisch zal gebruiken, dan ben je beter af door je IR verwarming zelf te plaatsen.
Zeker bij grotere IR installaties doe je er goed aan om een professional in te schakelen voor de plaatsing. Om te weten hoeveel de plaatsing zou kosten, vraag je best offertes aan bij verschillende installateurs. Hierdoor kan je prijzen vergelijken, en weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Offertes aanvragen kan via onderstaand formulier.
Elke offerte die je ontvangt is volledig gratis en zonder enige aankoopverplichting.